Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης με τίτλο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
Η Σχολή ΗΜΜΥ στο Facebook  Η Σχολή ΗΜΜΥ στο Youtube

Απολογισμός δράσεων Σχολής ΗΜΜΥ 2022-2023

Απολογισμός Δράσεων της Σχολής ΗΜΜΥ για το Ακαδημαϊκό Έτος 2022-2023

(όπως εγκρίθηκε από την 5η/01.12.2023 Συνέλευση της Σχολής ΗΜΜΥ, σύμφωνα με τον Νόμο 4957/2022, Άρθρο 33)

Ο απολογισμός δράσεων της Σχολής ΗΜΜΥ που ακολουθεί εστιάζει κυρίως στις δράσεις εξωστρέφειας και στρατηγικής ανάπτυξης καθώς και σε σημαντικές αλλαγές (δηλ. σε νέες δομές και νέους κανόνες που εισήγαγε η Σχολή καθώς και σε τροποποιήσεις που έγιναν) κατά το διάστημα Σεπτέμβριος 2022 – Αύγουστος 2023.

 

Α. Διοικητικά και Εκπαιδευτικά Θέματα

  1. Διορισμοί νέων μελών ΔΕΠ

    Την 01.11.2023 διορίστηκε σε θέση Επίκουρου Καθηγητή της Σχολής ο κ. Νικόλαος Γιατράκος, με ερευνητικά ενδιαφέροντα στην τεχνολογία λογισμικού συστημάτων μεγάλων δεδομένων και διαδικτύου των πραγμάτων (ΙοΤ), αλγορίθμους αναλυτικής επεξεργασίας δεδομένων, την προσεγγιστική αποτίμηση επερωτήσεων, και τις ροές δεδομένων.

  2. Εκλογή νέων μελών ΔΕΠ

    Την 14.06.2023 εκλέχτηκε σε θέση Επίκουρου Καθηγητή της Σχολής ο κ. Ιωάννης Πευκιανάκης, μηχανικός της Apple Inc., CA, με ερευνητικά ενδιαφέροντα στην αρχιτεκτονική και το λογισμικό συστημάτων δικτύωσης με εφαρμογές στα ασύρματα δίκτυα.

    Την 21.07.2023 εκλέχτηκε σε θέση Επίκουρου Καθηγητή της Σχολής ο κ. Γεώργιος Πέππας, διευθυντής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της Raycap S.A., με ερευνητικά ενδιαφέροντα στην περιοχή των υψηλών τάσεων.

  3. Γραφείο Ομότιμων Καθηγητών

    Στην 9η/11.11.2022 Συνέλευση της Σχολής, εγκρίθηκε η μετατροπή του Γραφείου Κοσμήτορα στον 1ο όροφο του Κτιρίου Επιστημών σε Γραφείο Ομότιμων Καθηγητών ΗΜΜΥ. Επίσης, αποφασίστηκε ομόφωνα ότι Καθηγητές της Σχολής που αφυπηρετούν θα πρέπει να αποδεσμεύουν τα γραφεία που χρησιμοποιούσαν σε διάστημα τεσσάρων (4) μηνών από την αφυπηρέτηση. Πρόσβαση στο Γραφείο Ομότιμων Καθηγητών ΗΜΜΥ και δικαίωμα χρήσης του αποκτούν οι δύο Ομότιμοι Καθηγητές της Σχολής ΗΜΜΥ καθώς και Καθηγητές της Σχολής ΗΜΜΥ που θα αναδειχθούν σε Ομότιμους Καθηγητές στο μέλλον.

  4. Δημιουργία Open Access Rapid Prototyping laboratory

    Στην 4η/26.09.2022 Συνέλευση της Σχολής, εγκρίθηκε η δημιουργία open access rapid prototyping lab, με χρηματοδότηση από τα τέλη φοίτησης των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε biomedical engineering και innovation management, στα οποία συμμετέχει η Σχολή ΗΜΜΥ. Το εργαστήριο σε electronic rapid prototyping θα είναι ανοιχτό και θα δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές της Σχολή να κατασκευάζουν ηλεκτρονικές μικροσυσκευές για διπλωματικές αλλά και για να υλοποιούν ιδέες τους για πιθανά προϊόντα. Το εργαστήριο αυτό θα εξοπλιστεί με παλμογράφους, υπολογιστές, μετρητικά όργανα, breadboards, αισθητήρες τελεστικούς ενισχυτές, ηλεκτρονικά στοιχεία, Arduino, Raspberry boards, motors 3D printer κλπ.

  5. Πρώτο έτος λειτουργίας του αγγλόφωνου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών σε "Machine Learning and Data Science"

    Το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 λειτούργησε για πρώτη φορά το νέο αγγλόφωνο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής ΗΜΜΥ σε "Machine Learning and Data Science (MLDS)," του οποίου η ίδρυση είχε εγκριθεί την 22.06.2022 και η χρηματοδότηση με το ποσό των 60.000 € από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είχε εγκριθεί την 05.07.2022.

    Δημιουργήθηκε και ενημερώνεται τακτικά ο ιστότοπος του προγράμματος, ο οποίος αποτελεί την πύλη του προγράμματος προς τον εξωτερικό κόσμο στην οποία ανακοινώνονται οι δράσεις και τα ερευνητικά σεμινάρια που προσφέρονται στο πλαίσιο του προγράμματος καθώς και πληροφορίες σχετικές με την είσπραξη των διδάκτρων και την πλατφόρμα eclass που φιλοξενεί σελίδες για τα μαθήματα που προσφέρονται στο πρόγραμμα καθώς και για την συνθετική εργασία (capstone project).

    Για την αξιολόγηση του προγράμματος, συντάχθηκε και διαμοιράστηκε στους πρώτους αποφοίτους του προγράμματος ερωτηματολόγιο σχετικό με την εμπειρία τους στο πρόγραμμα καθώς και τα μελλοντικά σχέδια τους.

    Για την προβολή του προγράμματος, οι προκηρύξεις για εισαγωγή νέων φοιτητών διαφημίζονται στην ιστοσελίδα του προγράμματος, σε προσωπικές ιστοσελίδες στο linkedin, στην ιστοσελίδα της Σχολής στο facebook, καθώς και στη σελίδα της Σχολής ΗΜΜΥ, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις του προγράμματος στο πλαίσιο της Διαδικτυακής Εβδομάδας ενημέρωσης για τις Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Πολυτεχνείο Κρήτης (Virtual Info Week Masters) τον Ιούλιο 2022 (Δ. Χριστόπουλος) και Ιούλιο 2023 (Α. Μπλέτσας), το πρόγραμμα παρουσιάστηκε επίσης στο Virtual Fair 2023 που διοργάνωσε το Study in Greece την 09.05.2023 (Δ. Χριστόπουλος), και το πρόγραμμα διαφημίστηκε για έναν μήνα (15.07.2023-15.08.2023) στην κεντρική ιστοσελίδα του ιστότοπου esos.

    Τέλος, κατά το ακαδημαϊκό έτος 20222-2023 προγραμματίστηκαν να γίνουν σύντομες αναφορές στο πρόγραμμα MLDS έγιναν κατά την διάρκεια επιστημονικών παρουσιάσεων

    • στο 48o διεθνές συνέδριο of the Middle European Cooperation in Statistical Physics (MECO48), Stara Lesna, Slovakia, Μάιος 2023,
    • στο διεθνές συνέδριο στατιστικής φυσικής SigmaPhi 2023, Πλατανιάς, Ιούλιος 2023,
    • στο ετήσιο συνέδριο του International Association of Mathematical Geosciences, Τροντχάιμ, Νορβηγία (συνεδρία σε εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης), Αύγουστος 2023, και
    • στο Πανεπιστήμιο του Σαλέντο, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Λέτσε, Ιταλία, Οκτώβριος 2023.

    Στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους οι φοιτητές παρουσίασαν σε ανοικτό ακροατήριο τα αποτελέσματα των συνθετικών εργασιών τους (capstone projects) τον Ιούλιο του 2023.

  6. Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών

    Προστέθηκαν τα εξής πέντε (5) νέα μαθήματα επιλογής στο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών της Σχολής, τα τέσσερα (4) εκ των οποίων θα προσφερθούν για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

    • ΜΑΘ 313 Αλγόριθμοι Κβαντικής Πληροφορίας
    • ΜΑΘ 411 Κβαντική Πληροφορία και Κβαντική Εκτιμητική
    • ΗΡΥ 420 Προχωρημένες Μίκρο-νανοηλεκτρονικές Διατάξεις
    • ΠΛΗ 424 Συναρτησιακός Προγραμματισμός, Αναλυτική, και Εφαρμογές
    • ΠΛΗ 425 Μοντέρνα Κινητά Συστήματα, Εφαρμογές, και Υπηρεσίες

 

Β. Διασφάλιση Ποιότητας

  1. Κανονισμός διαχείρισης παραπόνων

    Στην 11η/16.12.2022 Συνέλευση της Σχολής, εγκρίθηκε ο Κανονισμός Διαχείρισης Παραπόνων της Σχολής, ο οποίος αποτελείται από την πολιτική διαχείρισης παραπόνων των φοιτητών (που αποσκοπεί στην επίλυση διαφωνίας ή προβλήματος σχετικού με τις εκπαιδευτικές και διοικητικές υπηρεσίες της Σχολής), τη διαδικασία διαχείρισης παραπόνων, και τον απολογισμό διαχείρισης παραπόνων.

  2. Κανονισμός έγκρισης Επιστημονικής Άδειας ή Άδειας Άνευ Αποδοχών

    Στην 24η/26.07.2023 Συνέλευση της Σχολής, εγκρίθηκε ο Κανονισμός Έγκρισης Επιστημονικής Άδειας ή Άδειας Άνευ Αποδοχών.

  3. Στοχοθεσία και Πολιτική Ποιότητας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών

    Στην 11η/16.12.2022 Συνέλευση της Σχολής, αποφασίστηκε η Στοχοθεσία και Πολιτική Ποιότητας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής.

  4. Ερωτηματολόγια εισακτέων της Σχολής

    Στη 2η/14.09.2022 Συνέλευση της Σχολής, θεσμοθετήθηκε η συμπλήρωση ερωτηματολογίων από τους εισακτέους της Σχολής, τα οποία τέθηκαν σε λειτουργία από τον Οκτώβριο 2022 για τους εισακτέους της Σχολής το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. Τα ερωτηματολόγια αποτελούνται από ερωτήσεις γενικής φύσεως σχετικά με την εικόνα των εισακτέων για τη Σχολή, των ενδιαφερόντων τους, και των προσδοκιών τους, έχουν σκοπό τη βελτίωση της Σχολής σε διάφορα επίπεδα, και κατατίθενται ηλεκτρονικά και ανώνυμα, με τη χρήση κουπονιών τυχαίας διανομής με αποστολή μηνύματος/πρόσκλησης, από τους συμμετέχοντες.

    Τα ερωτηματολόγια εισακτέων έρχονται να συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια αποφοίτων που η Σχολή θεσμοθέτησε το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος. Στα δύο ερωτηματολόγια κάποιες ερωτήσεις είναι σκόπιμα ίδιες, ώστε να διαπιστωθεί η διατήρηση ή μεταβολή της γνώμης των φοιτητών κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

  5. Διαδικασία ανάθεσης διπλωματικών εργασιών

    Στην 9η/11.11.2022 Συνέλευση της Σχολής, θεσμοθετήθηκε μία διαδικασία ανάθεσης διπλωματικών εργασιών, με σκοπό κυρίως τη διευθέτηση αιτημάτων από φοιτητές που δυσκολεύονται να βρουν θέμα και επιβλέποντα διπλωματικής εργασίας. Η διαδικασία θα συντονίζεται από μία τριμελή Επιτροπή Ανάθεσης Διπλωματικών Εργασιών, η οποία θα έχει τον έλεγχο και την ευθύνη της ισοκατανομής στην ανάθεση Διπλωματικών Εργασιών μεταξύ των μελών ΔΕΠ της Σχολής. Στην παρούσα σύνθεσή της, όπως αποφασίστηκε από την 8η/22.06.2023 συνεδρίαση της Κοσμητείας της Σχολής, η Επιτροπή αποτελείται από τους κκ. Κ. Γυφτάκη, Α. Δόλλα, και Γ. Χαλκιαδάκη και η θητεία της λήγει την 22.06.2025.

  6. Πιστοποίηση Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών

    Προετοιμάστηκε και υποβλήθηκε στην ΕΘΑΑΕ ο φάκελος της Πιστοποίησης του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής ΗΜΜΥ. Η πρόταση περιέχει αναλυτικά στοιχεία για την ακαδημαϊκή πιστοποίηση του ΠΜΣ, την πολιτική ποιότητας της Σχολής, τον ενημερωμένο οδηγό ΠΜΣ, τον κανονισμό του ΠΜΣ, τους λοιπούς κανονισμούς, τα περιγράμματα μαθημάτων, τη στοχοθεσία ποιότητας του ΠΜΣ, την αξιολόγηση από τους φοιτητές της Σχολής ΗΜΜΥ με τη σχετική στατιστική επεξεργασία, τα αποτελέσματα εσωτερικής αξιολόγησης του ΠΜΣ από τη ΜΟΔΙΠ, τις αναφορές δεδομένων από το ΟΠΕΣΠ για τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη, τα ερευνητικά έργα της Σχολής, τα βραβεία-διακρίσεις, τα Google Scholar Profiles Ιανουαρίου 2022 μελών ΔΕΠ/ΕΔΙΠ, τις μελέτες του Γραφείου Διασύνδεσης, και τα AAR (μέχρι και το τελευταίο ακαδ. έτος 2021-2022). Στη σύνταξη της πρότασης συνεισέφεραν (αλφαβητικά) οι Κ. Γυφτάκης, Ε. Κουτρούλης, Μ. Λαγουδάκης, και Α. Λιάβας. Ο φάκελος υποβλήθηκε την 27.01.2023.

 

Γ. Εξωστρέφεια

  1. Ομιλίες από προσκεκλημένους στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο "Machine Learning and Data Science (MLDS)"

    Στο πλαίσιο του πρώτου έτους λειτουργίας του νέου αγγλόφωνου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής ΗΜΜΥ με τίτλο "Machine Learning and Data Science (MLDS)," στο χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 διοργανώθηκε από τους κ. Ν. Γιατράκο και Α. Μπλέτσα κύκλος εβδομαδιαίων προσκεκλημένων διαλέξεων, κυρίως από τη βιομηχανία. Οι ανακοινώσεις των παρουσιάσεων εμφανίζονται στον ιστότοπο του προγράμματος. Οι διαλέξεις αυτές παρακολουθούνται τόσο από τους φοιτητές του MLDS όσο και από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς (στο ερευνητικό πρόγραμμα) φοιτητές του ΗΜΜΥ.

  2. Απονομή τίτλου Επίτιμου Καθηγητή στον Καθηγητή Μetin Akay

    Με ομόφωνη απόφαση της 15ης/03.03.2023 Συνέλευσης της Σχολής ΗΜΜΥ, η οποία επικυρώθηκε στην 615η/11.04.2023 συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης, απονεμήθηκε την 07.06.2023 ο τίτλος του Επίτιμου Καθηγητή της Σχολής ΗΜΜΥ στον Καθηγητή Metin Akay.

  3. Πρακτική άσκηση

    Στην 22η/28.06.2023 Συνέλευση της Σχολής, αποφασίστηκε ότι πρακτική άσκηση διάρκειας τουλάχιστο τριών (3) μηνών συνυπολογίζεται ως ένα (1) ισοδύναμο μάθημα επιλογής για την αποφοίτηση.

  4. Ημέρες καριέρας

    Με στόχο τη διασύνδεση του προγράμματος σπουδών με την αγορά εργασίας, την ενδυνάμωση των σχέσεων της Σχολής με την ελληνική βιομηχανία, και τη διεύρυνση των επαγγελματικών προοπτικών των φοιτητών της, η Σχολή καθιέρωσε από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 τη διοργάνωση επισκέψεων εταιρειών στην Πολυτεχνειούπολη, σε ώρες που δεν υπήρχαν πολλά μαθήματα ή εργαστήρια ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή του φοιτητικού πληθυσμού. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, τη Σχολή ΗΜΜΥ επισκέφτηκαν εκπρόσωποι των εταιρειών Deloitte (25 Νοεμβρίου), Renesas Electronics Corporation (2 Δεκεμβρίου), Raycap (31 Μαρτίου), και Netcompany-Intrasoft (2 Ιουνίου). Η κάθε επίσκεψη διήρκεσε μία πλήρη ημέρα εργασίας και περιελάμβανε ομιλίες, ακολουθούμενες από προσωπικές συνεντεύξεις με φοιτητές της Σχολής. Όλες οι επισκέψεις χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη συμμετοχή και μεγάλο ενδιαφέρον των φοιτητών.

  5. Συμφωνίες ανταλλαγής προπτυχιακών φοιτητών στο πλαίσιο του Erasmus+

    Στη 10η/02.12.2022 Συνέλευση της Σχολής, εγκρίθηκαν τρεις (3) νέες συμφωνίες Erasmus+ μεταξύ της Σχολής ΗΜΜΥ και των ιδρυμάτων EURECOM, Université Toulouse III - Paul Sabatier, και University of Valladolid για ανταλλαγή προπτυχιακών φοιτητών. Το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 θα γίνει η πρώτη ανταλλαγή φοιτητών μεταξύ της Σχολής ΗΜΜΥ και των παραπάνω πανεπιστημίων.

  6. Συμφωνία ανταλλαγής προπτυχιακών φοιτητών με το University of Southern California

    Την 01.02.2023 υπογράφηκε συμφωνία ανταλλαγής προπτυχιακών φοιτητών μεταξύ του Πολυτεχνείου Κρήτης (ΠΚ) και του University of Southern California (USC), ως αποτέλεσμα της συμμετοχής των δύο ιδρυμάτων στο "Pharos Summit 2022: Greek – U.S. Collaboration in Higher Education" στο πλαίσιο του Προγράμματος Διεθνούς Ακαδημαϊκής Συνεργασίας που σύναψε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης των ΗΠΑ το 2019. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2022, ομάδα εκπροσώπων πανεπιστημίων των ΗΠΑ επισκέφθηκε το ΠΚ και ξεναγήθηκε από τον Πρύτανη Μ. Λαγουδάκη στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος. Στη συνέχεια, οι Κοσμήτορες των Σχολών του ΠΚ παρουσίασαν τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών. Στην επίσκεψη και τις συναντήσεις συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Β. Διγαλάκης. Οι παρουσιάσεις των Σχολών αποτέλεσαν την αφορμή έναρξης συζητήσεων με το USC, εκπρόσωπος του οποίου συμμετείχε στην ομάδα των επισκεπτών. Οι συζητήσεις καρποφόρησαν μετά από λεπτομερή έλεγχο των προγραμμάτων σπουδών του ΠΚ και του USC και οδήγησαν στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων.

    Με βάση τη συμφωνία, κάθε έτος τέσσερις (4) φοιτητές του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών της Σχολής ΗΜΜΥ του ΠΚ θα εγγράφονται στο αντίστοιχο εξάμηνο του Department of Electrical and Computer Engineering (ECE) του USC και θα παρακολουθούν προσφερόμενα εκεί μαθήματα, τα οποία θα συνυπολογίζονται στο πρόγραμμα σπουδών τους. Η επιλογή των φοιτητών θα γίνεται με συγκεκριμένη διαδικασία την οποία θα ορίσουν τα δύο συνεργαζόμενα ιδρύματα και η οποία θα βασίζεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια.

    Το σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας είναι ότι οι φοιτητές της Σχολής ΗΜΜΥ του ΠΚ απαλλάσσονται πλήρως των διδάκτρων (τα οποία στο USC έχουν ύψος περίπου 33.000 δολάρια/εξάμηνο) και αναλαμβάνουν μόνο το κόστος μετακίνησης και διαβίωσης. Επιπλέον, η Σχολή ΗΜΜΥ διερευνά τρόπους χρηματοδότησης των φοιτητών της ώστε να καλύπτεται μέρος του κόστους διαβίωσής τους στο Los Angeles.

    Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, φοιτητές των προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών του USC θα μετακινούνται επίσης στο ΠΚ στα Χανιά και θα παρακολουθούν τα εδώ προσφερόμενα μαθήματα, τα οποία κατόπιν θα αναγνωρίζονται από το USC ως μέρος των προπτυχιακών σπουδών τους.

    Αναφορά στη συμφωνία γίνεται στην επίσημη σελίδα της Πολυτεχνικής Σχολής του USC. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι ένα από τα μόλις τρία πανεπιστήμια παγκοσμίως με τα οποία έχει συνάψει αντίστοιχες συμφωνίες ανταλλαγής φοιτητών η Πολυτεχνική Σχολή του USC. Τα άλλα δύο είναι το National University of Singapore και το Hong Kong University of Science and Technology, τα οποία καταλαμβάνουν τις θέσεις 8 και 60, αντίστοιχα, στη λίστα QS World University Rankings 2024 με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

    Η διάρκεια της συμφωνίας είναι πενταετής, με δυνατότητα ανανέωσης, και θα ξεκινήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 θα γίνει η πρώτη ανταλλαγή φοιτητών μεταξύ της Σχολής ΗΜΜΥ και της Πολυτεχνικής Σχολής του USC.

  7. Συνεργασία Σχολής ΗΜΜΥ με 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων

    Το Εργαστήριο TUC/MUSIC, στο πλαίσιο της αξιοποίησης αποτελεσμάτων έργων που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη με επιστημονικό υπεύθυνο τον Ομότιμο Καθηγητή Σταύρο Χριστοδουλάκη, συμμετέχει στις ακόλουθες πρωτοβουλίες συνεργασίας με το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων.

    1. Αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου ΤΙΜ - Το Θέατρο στα Μαθηματικά με τον σχεδιασμό προγράμματος κατάρτισης στη μεθοδολογία ΤΙΜ το οποίο σχεδιάζεται να εκπονηθεί από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πολυτεχνείου Κρήτης στο πλαίσιο και της έναρξης του έργου ΤΙΜ2 την 1η Σεπτεμβρίου 2023, ως συνέχεια του προηγούμενου. Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του έργου ΤΙΜ, το σχολικό έτος 2021-2022 είχε υλοποιηθεί εκπαιδευτική δράση με μαθητές και τους μαθηματικούς του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου για την εφαρμογή της μεθοδολογίας ΤΙΜ για τη διδασκαλία συγκεκριμένων γνωστικών αντικειμένων του μαθήματος των μαθηματικών το οποίο σχεδίασε και συντόνισε ο εκπαιδευτής ΤΙΜ κ. Θεόδωρος Παράσχου σε συνεργασία με το εργαστήριο TUC/MUSIC.

    2. Ανάπτυξη ψηφιακών ιστοριών και διαδραστικών installations με την πλατφόρμα eShadow που αναπτύσσει και υποστηρίζει το εργαστήριο TUC/MUSIC σε συνεργασία και με το εργαστήριο TUC TIE Lab της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ιδρύματος με θέμα την τοπική ιστορία και παράδοση και σε συνεργασία με τη φιλόλογο του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου κ. Ασπασία Τσουρλάκη και άλλους εκπαιδευτικούς του ίδιου σχολείου.

    3. Ανάπτυξη διάχυτου παιχνιδιού στην πλατφόρμα Rollik που αναπτύσσει και υποστηρίζει το εργαστήριο TUC/MUSIC για την ανάδειξη τοποσήμων και της περιοχής του Ακρωτηρίου και την ανάδειξη ιστορικών προσώπων που συνδέονται με την περιοχή σε συνεργασία με τη φιλόλογο του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου κ. Ασπασία Τσουρλάκη και άλλους εκπαιδευτικούς του ίδιου σχολείου.

    Όλες οι ανωτέρω ενέργειες γίνονται σε συνεργασία μελών της Σχολής, καθώς και άλλων μελών του ΠΚ με τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου, στο πλαίσιο και του μνημονίου συνεργασίας του ΠΚ με το εν λόγω σχολείο.

  8. Συνέδρια που διοργάνωσε η Σχολή ΗΜΜΥ στα Χανιά

    1. Μεταξύ 10.07.2014 και 14.07.2014, το Πολυτεχνείο Κρήτης, μεταξύ πολλών διεθνών ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων, συμμετείχε στη διοργάνωση στα Χανιά του διεθνούς συνεδρίου Sigma Phi 2023 πάνω σε θέματα Στατιστικής Φυσικής. Στην Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου συμμετείχαν ενεργά ο Καθηγητής της Σχολής ΗΜΜΥ κ. Διονύσιος Χριστόπουλος και ο αφυπηρετήσας Καθηγητής της Σχολής ΗΜΜΥ κ. Δημοσθένης Έλληνας. Αυτή είναι η έκτη έκδοση του συνεδρίου, στην οποία υποβλήθηκαν 400 περιλήψεις για παρουσίαση και φιλοξενήθηκαν 10 εργαστήρια και 4 ειδικές συνεδρίες ως παράλληλες εκδηλώσεις. Επίσης, δύο επιστήμονες βραβευμένοι με Νόμπελ, οι Mike Kosterlitz, Brown University, ΗΠΑ, και Giorgio Parisi, University La Sapienza, Ρώμη, παρουσίασαν τη δουλειά τους στο συνέδριο.

    2. Τις 13.07.2023 και 14.07.2023, η Σχολή ΗΜΜΥ διοργάνωσε στις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης το θερινό σχολείο "2023 ECE TUC Summer School on Data Analysis." Πέντε απόφοιτοι της Σχολής, υποψήφιοι διδάκτορες ή κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, παρουσίασαν τα πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματά τους στην περιοχή της Ανάλυσης Δεδομένων. Οι κύριοι στόχοι του θερινού σχολείου ήταν η αύξηση της προβολής της Σχολής ΗΜΜΥ, η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της Σχολής ΗΜΜΥ και κορυφαίων πανεπιστημίων παγκοσμίως, και η καλλιέργεια μίας συλλογικής κουλτούρας μεταξύ των σημερινών και πρώην μελών της Σχολής ΗΜΜΥ παγκοσμίως.

    3. Μεταξύ 17.07.2023 και 21.07.2023, η Σχολή ΗΜΜΥ διοργάνωσε στις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης το "13th Annual Conference on Relativistic Quantum Information (North)" υπό την αιγίδα του International Society for Relativistic Quantum Information και με επιστημονικό υπεύθυνο τον αφυπηρετήσαντα Καθηγητή της Σχολής ΗΜΜΥ κ. Δημοσθένη Έλληνα.

    4. Μεταξύ 28.08.2023 και 31.08.2023, η Σχολή ΗΜΜΥ διοργάνωσε στα Χανιά το "14ο Διεθνές Συμπόσιο Διαγνωστικής για Ηλεκτρικές Μηχανές, Ηλεκτρονικά Ισχύος και Συστήματα Οδήγησης" με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Γυφτάκη και συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης.

    Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία της διάγνωσης και πρόγνωσης σφαλμάτων σε ηλεκτρικές γεννήτριες, ηλεκτρικούς κινητήρες, ηλεκτρονικά ισχύος, και συναφείς τομείς. Αυτή είναι η 25η χρονιά από τότε που ιδρύθηκε το πρώτο SDEMPED ως το μοναδικό διεθνές συμπόσιο αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στη διαγνωστική ηλεκτρικών μηχανών, ηλεκτρονικών ισχύος και ηλεκτροκινητήρων. Το SDEMPED είναι πλέον μια τακτική διετής εκδήλωση.

    Το συνέδριο διεξήχθη στο ξενοδοχείο Leptos Panorama Hotel και το πρόγραμμά του περιέλαβε 2 βασικές παρουσιάσεις (keynote presentations), 2 διδακτικά σεμινάρια (tutorial sessions), και 11 τακτικές και 5 ειδικές συνεδρίες όπου παρουσιάστηκαν 92 ερευνητικές εργασίες από περίπου 140 συνέδρους από 33 διαφορετικές χώρες.

 

Δ. Διακρίσεις

  1. Ο Καθηγητής της Σχολής ΗΜΜΥ κ. Μίνως Γαροφαλάκης παρέδωσε την κεντρική ομιλία στο 4th International Conference on Process Mining (ICPM 2022) που πραγματοποιήθηκε στο Bozen-Bolzano (Ιταλία) τον Οκτώβριο του 2022. Ο τίτλος της ομιλίας ήταν "Complex-Event Mining over Centralized and Distributed Data Streams."

  2. Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (IKY) απένειμε βραβείο 500€ στον μεταπτυχιακό φοιτητή Σταύρο Ορφανουδάκη για τη συμβολή του στην διάκριση της ομάδας TUC-TAC στον διεθνή διαγωνισμό PowerTAC 2021. Αφού στέφθηκε πρωταθλητής στον διαγωνισμό PowerTAC 2020, ο ευφυής πράκτορας λογισμικού TUC-TAC τερμάτισε δεύτερος στον διεθνή διαγωνισμό ανταγωνιστικών πρακτόρων PowerTAC 2021. Μέλη της ομάδας ήταν ο Σταύρος Ορφανουδάκης (μεταπτυχιακός φοιτητής) και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Χαλκιαδάκης σε συμβουλευτικό ρόλο.

  3. Ο Καθηγητής Νικόλαος Σιδηρόπουλος, πρώην Καθηγητής της Σχολής ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης, έλαβε το Claude Shannon-Harry Nyquist Technical Achievement Award. Ο Καθηγητής Σιδηρόπουλος, επί του παρόντος Louis T. Rader Professor στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, έχει υπηρετήσει στο παρελθόν τη Σχολή HMMY στο ΠΚ κατά την περίοδο 2002-2011, με την ιδιότητα του Προέδρου από το 2005 έως το 2007.

  4. Η πρόταση C-NORA του Αναπληρωτή Καθηγητή Νικόλαου Μπεκιάρη-Λυμπέρη της Σχολής ΗΜΜΥ είναι μία από τις 321 προτάσεις (από το σύνολο των 2.222 αιτήσεων) που χρηματοδοτήθηκαν σε όλη την Ευρώπη και σε όλα τα επιστημονικά πεδία στο πλαίσιο του ERC-2022-CoG (ERC Consolidator Grants). Το πλαίσιο αυτό αφορά σε διακεκριμένους ερευνητές με εμπειρία 7 έως 12 ετών μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος και το έργο C-NORA είναι ένα από τα δύο τέτοια έργα που θα χρηματοδοτηθούν στην Ελλάδα.

  5. Οι προπτυχιακοί φοιτητές Οδυσσέας Σταύρου, Δημήτρης Αγγέλου, Σταύρος Δαμιανάκης, Γιώργος Κονοφάος, και Σταύρος Τσιαμπόκαλος της Σχολής ΗΜΜΥ και μέλη της ομάδας κυβερνοασφάλειας "TUCsec" του Πολυτεχνείου Κρήτης έλαβαν μέρος στον ετήσιο παγκόσμιο διαγωνισμό του Hack the Box, "UniCTF," για πανεπιστήμια στις 2-4 Δεκεμβρίου 2022 και κατέκτησαν την 10η θέση παγκοσμίως (ανάμεσα σε 950 ομάδες και 4500 παίκτες) και ταυτόχρονα την 1η θέση στην Ελλάδα (με συμμετοχές από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην 100αδα). Την τριάδα της κορυφής απαρτίζουν τα: Hasso Plattner Institute, ENSA, και EPFL.

  6. Οι φοιτητές της Σχολής ΗΜΜΥ Μηνάς Κατσιόκαλης (μεταπτυχιακός φοιτητής), Γιάννης Κρητικός (μεταπτυχιακός φοιτητής), Ανδρέας Πολυχρονάκης (διδακτορικός φοιτητής), Μιχάλης Οικονομάκης (προπτυχιακός φοιτητής), Κωνσταντίνα Μάμμου (προπτυχιακή φοιτήτρια), Μιχάλης Νικηφοράκης (προπτυχιακός φοιτητής), Άννα Μηναδάκη (προπτυχιακή φοιτήτρια), και Γιώργος Πρωτοπαπαδάκης (προπτυχιακός φοιτητής), μέλη της ερευνητικής ομάδας τριδιάστατων υπολογιστικών γραφικών και εκτεταμένης πραγματικότητας SURREAL του εργαστηρίου MUSIC, έλαβαν μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό Brackeys Game Jam 2023.1 και κατέκτησαν την 1η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία 'Καινοτομία' (Innovation) ανάμεσα σε περισσότερες από 3.900 ομάδες και 742 projects.

  7. Η εργασία με τίτλο «Distributed Ambiently Powered in-Network Estimation with Backscatter Sensing» και συγγραφείς τους Georgios Perakis, Georgios Apostolakis, Georgios Vougioukas, and Aggelos Bletsas, η οποία παρουσιάστηκε την 15.06.2023 στο IEEE RFID 2023 Conference, Seattle, WA, έλαβε τη διάκριση Best Poster Award μετά από ψηφοφορία κοινού (audience vote). Η εργασία δείχνει με demo το πώς ένα ασύρματο ιεραρχικό δίκτυο χωρίς μπαταρίες μπορεί να μετατραπεί σε έναν κατανεμημένο υπολογιστή.

  8. Στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου 12th International Conference on Modern Circuits and Systems Technologies (MOCAST 2023), ο υποψήφιος διδάκτορας της Σχολής ΗΜΜΥ κ. Μιχάλης Δακανάλης έλαβε το βραβείο καλύτερης φοιτητικής εργασίας και παρουσίασης (Best Student Paper and Presentation) στην ενότητα "Electronics" για την εργασία με τίτλο "Real-time Energy Management System for a Multiport DC/AC Inverter" με συν-συγγραφείς τους Ιάσονα Καλαϊτζάκη, Ιωάννη Ροδίτη, Ευτύχιο Κουτρούλη, Φώτη Κανέλλο, και Ελευθερία Σεργάκη.

 

Ε. Ερευνητικός Απολογισμός

  1. Χρηματοδότηση

    Το διάστημα Σεπτ. 2022 - Αυγ. 2023 στη Σχολή ΗΜΜΥ ξεκίνησαν 19 νέα ερευνητικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 5.900.000 € και διάρκειας έως 4 έτη. Ο ετήσιος προϋπολογισμός των 43 ενεργών ερευνητικών έργων της Σχολής ΗΜΜΥ στο διάστημα Σεπτ. 2022 - Αυγ. 2023 ήταν 3.800.000 €, αυξημένος σε σχέση με τα δύο προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα.

    Ακαδημαϊκό Έτος Ετήσιος Προϋπολογισμός Έργων
    2020 - 2021 2.600.000 €
    2021 - 2022 2.800.000 €
    2022 - 2023 3.800.000 €
  2. Δημοσιεύσεις

    Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Scopus, τα υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ της Σχολής ΗΜΜΥ το 2022

    • δημοσίευσαν κατά μέσο όρο 5.5 άρθρα (ανά μέλος ΔΕΠ),
    • έλαβαν κατά μέσο όρο 161 ετεροαναφορές (ανά μέλος ΔΕΠ),
    • έλαβαν κατά μέσο όρο 64 ετεροαναφορές (ανά μέλος ΔΕΠ) για τα άρθρα που δημοσίευσαν το διάστημα 2018-2022.

  3. QS rankings

    Το 2022 στο QS rankings by subject (electrical and electronic engineering) εμφανίζεται για πρώτη φορά η Σχολή ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης. Όλα τα προηγούμενα χρόνια εμφανίζονταν οι Σχολές και τα Τμήματα ΗΜΜΥ των ΕΜΠ, ΑΠΘ, και Πανεπιστημίου Πατρών. Το 2022, ως τέταρτη σε κατάταξη από τα ελληνικά ΑΕΙ εμφανίζεται η Σχολή ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης.

© Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών 2014
Πολυτεχνείο Κρήτης