Απολογισμός Δράσεων της Σχολής ΗΜΜΥ για το Ακαδημαϊκό Έτος 2021-2022
(όπως εγκρίθηκε ομόφωνα από την 4η/26-9-2022 Συνέλευση της Σχολής ΗΜΜΥ, σύμφωνα με τον Νόμο 4957/2022, Άρθρο 33)
Ο απολογισμός δράσεων της Σχολής ΗΜΜΥ που ακολουθεί δεν συμπεριλαμβάνει τα συνήθη, αλλά εστιάζει κυρίως στις "μεταρρυθμίσεις" (δηλ. σε νέες δομές και νέους κανόνες που εισήγαγε η Σχολή καθώς και σε αλλαγές που έγιναν) κατά το διάστημα 1 Σεπτεμβρίου 2021 – 31 Αυγούστου 2022. Ο απολογισμός δράσεων της Σχολής ΗΜΜΥ εγκρίθηκε ομόφωνα από την 4η/26-9-2022 Συνέλευση της Σχολής ΗΜΜΥ.
Α. ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΑ
Στοχοθεσία και Πολιτική Ποιότητας
Στην 7η Συνέλευση Τμήματος την 3-2-2022, αποφασίστηκε η Στοχοθεσία και Πολιτική Ποιότητας του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών της Σχολής ΗΜΜΥ.
Στην 7η Συνέλευση Τμήματος την 3-2-2022, αποφασίστηκε ότι οποιαδήποτε πρόταση εισαγωγής νέου μαθήματος στο Πρόγραμμα Προπτυχιακών ή Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής θα εξετάζεται μόνο εάν συνοδεύεται από το σχετικό περίγραμμα μαθήματος.
Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Πιστοποίηση Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών
Προετοιμάστηκε και υποβλήθηκε στην ΕΘΑΑΕ ο φάκελος της Πιστοποίησης του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών της Σχολής ΗΜΜΥ. Η πρόταση έχει μέγεθος 2.500 σελίδες, με αναλυτικά στοιχεία για την ακαδημαϊκή πιστοποίηση του ΠΠΣ, την πολιτική ποιότητας της Σχολής όπως την εγκρίναμε στη ΓΣ, τον ενημερωμένο οδηγό ΠΠΣ, τον κανονισμό του ΠΠΣ, τους λοιπούς κανονισμούς, τα περιγράμματα μαθημάτων, τη στοχοθεσία ποιότητας του ΠΠΣ όπως την εγκρίναμε στη ΓΣ, την αξιολόγηση από τους φοιτητές της Σχολής ΗΜΜΥ με τη σχετική στατιστική επεξεργασία, τα αποτελέσματα εσωτερικής αξιολόγησης του ΠΠΣ από τη ΜΟΔΙΠ, τις αναφορές δεδομένων από το ΟΠΕΣΠ για τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη, τα ερευνητικά έργα της Σχολής, τα βραβεία-διακρίσεις, τα Google Scholar Profiles Ιανουαρίου 2022 μελών ΔΕΠ/ΕΔΙΠ, τις μελέτες του Γραφείου Διασύνδεσης, τα AAR (μέχρι και το τελευταίο ακαδ. έτος 2020-2021), και την ακαδημαϊκή υποστήριξη του Integrated Master. Στη σύνταξη της πρόταση συνεισέφεραν οι (αλφαβητικά) Σ. Αργυρόπουλος, Β. Γρηγοράκη, Α. Δόλλας, Φ. Καζάσης, Σ. Καρασαββίδης, Γ. Καρυστινός, Ν. Κορτσαλιουδάκης, Ε. Κουτρούλης, Μ. Λαγουδάκης, Α. Λιάβας, Α. Μανιά, Ν. Μπεκιάρης-Λυμπέρης, Α. Μπλέτσας, Δ. Χριστόπουλος. Ο φάκελος υποβλήθηκε την 28-2-2022 και η αναθεώρησή του υποβλήθηκε την 28-3-2022.
Τροποποίηση προαπαιτούμενων μαθημάτων
Εισήχθησαν εναλλακτικά προαπαιτούμενα μαθήματα για τα μαθήματα Σήματα και Συστήματα, Θεωρία Πιθανοτήτων, Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος, Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι, και Ανάλυση Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων. Οι αλλαγές αυτές αποφασίστηκαν στη 16η Συνέλευση Τμήματος την 29-6-2022, αφορούν στο έτος εισαγωγής 2022-2023, και έχουν και αναδρομική ισχύ (για τα παλαιότερα έτη εισαγωγής, ώστε να υπάρχουν κοινοί κανόνες για τα τρέχοντα μαθήματα).
Επίσης, τροποποιήθηκαν οι μεταβατικές διατάξεις του Οδηγού Προπτυχιακών Σπουδών που προέκυψε από την αναμόρφωση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) που έγινε το 2020, μετά από τη διαπίστωση της ανάγκης επικαιροποίησής τους. Συγκεκριμένα, επικαιροποιήθηκαν οι μεταβατικές διατάξεις που αφορούν στα μαθήματα Ψηφιακά Υπολογιστικά Συστήματα, Δίκτυα Υπολογιστών Ι, και Ηλεκτρονική I. Οι εν λόγω επικαιροποιήσεις αποφασίστηκαν στην 3η Συνέλευση Τμήματος την 27-10-2021 και στην 9η Συνέλευση Τμήματος την 9-3-2022.
Εισαγωγή μαθημάτων που θα διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα
Στη 16η Συνέλευση Τμήματος την 29-6-2022, εισήχθησαν στο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών μαθήματα που θα διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα. Πρόκειται για μαθήματα επιλογής που ήδη διδάσκονται στην ελληνική γλώσσα. Τα συγκεκριμένα μαθήματα θα διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα αν υπάρχουν φοιτήτριες/φοιτητές που μας επισκέπτονται μέσω του προγράμματος Erasmus και επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν, διαφορετικά θα διδάσκονται στην ελληνική γλώσσα. Με την ενεργοποίηση των παραπάνω μαθημάτων, η Σχολή ΗΜΜΥ θα μπορέσει να συνάψει συμφωνίες ανταλλαγής με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, ώστε οι φοιτήτριες/φοιτητές της Σχολής ΗΜΜΥ να μπορούν να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα Erasmus.
Εξωτερικά μέλη διπλωματικών εργασιών
Στη 16η Συνέλευση Τμήματος την 29-6-2022, αποφασίστηκε ότι το εξωτερικό μέλος της τριμελούς επιτροπής της διπλωματικής εργασίας, εκτός από καθηγητής σε πανεπιστήμιο ή ερευνητής σε ερευνητικό κέντρο, μπορεί να είναι και εκτός των παραπάνω κατηγοριών, με την προϋπόθεση ότι έχει διδακτορικό δίπλωμα. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι στέλεχος της βιομηχανίας (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) με διδακτορικό.
Απλοποίηση διαδικασίας αλλαγής τίτλου διπλωματικής εργασίας
Στην 3η Συνέλευση Τμήματος την 27-10-2021, αποφασίστηκε ότι για την αλλαγή τίτλου διπλωματικής εργασίας απαιτείται η υπογραφή μόνο του Επιβλέποντα Καθηγητή και του Κοσμήτορα, και όχι όλων των μελών της τριμελούς επιτροπής.
Κατάργηση των σχετικών μαθημάτων με τη διπλωματική
Σε Συνέλευση Τμήματος αποφασίστηκε ότι στο έντυπο δήλωσης θέματος διπλωματικής αφαιρείται το πεδίο των σχετικών με τη διπλωματική μαθημάτων.
Ερωτηματολόγια Αποφοίτων του Τμήματος
Στη 17η Συνέλευση Τμήματος την 6-7-2022, θεσμοθετήθηκε η συμπλήρωση ερωτηματολογίων από τους αποφοίτους του Τμήματος. Τα ερωτηματολόγια αποτελούνται από ερωτήσεις γενικής φύσεως, σκοπό έχουν τη βελτίωση του Τμήματος σε διάφορα επίπεδα (όπως π.χ. διδάσκοντες, εργαστήρια, projects, κ.λπ.), και θα κατατίθενται ανώνυμα, με τη χρήση κουπονιών τυχαίας διανομής με αποστολή μηνύματος/πρόσκλησης, από τους συμμετέχοντες.
Στην 3η Συνέλευση Τμήματος την 27-10-2021, αποφασίστηκε η δημιουργία άτυπου Εργαστηρίου Μαθηματικών-Φυσικής και η χρηματοδότησή του από τον τακτικό προϋπολογισμό ισότιμα σε σχέση με τα λοιπά εργαστήρια της Σχολής.
Γ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ίδρυση αγγλόφωνου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο "Machine Learning and Data Science"
Η ίδρυση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο Machine Learning and Data Science (MLDS) αποφασίστηκε στην 7η Συνέλευση Τμήματος την 3-2-2022 και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 3150/22-6-2022. Επιπλέον, η λειτουργία του ΠΜΣ MLDS μέχρι το τέλος του 2023 θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 60.000 EUR έπειτα από αίτημα που υποβάλαμε την 15-2-2022 στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την έγκριση του αιτήματός μας την 5-7-2022.
Η συμμετοχή στο Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο "Βιοπληροφορική" αποφασίστηκε στη 13η Έκτακτη Συνέλευση Τμήματος την 4-5-2022. Στο εν λόγω ΔΠΜΣ, εκτός του Τμήματος ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης, συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ιατρική Σχολή, Τμήμα Βιολογίας), το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών.
Δ. ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Συγκρότηση Εξωτερικής Συμβουλευτικής Επιτροπής (External Advisory Board)
Η Επιτροπή συγκροτήθηκε στην 9η Συνέλευση Τμήματος την 9-3-2022 και απαρτίζεται από τα εξής μέλη.
Καθηγήτρια Αναστασία Αϊλαμάκη, EPFL & RAW Labs S.A.
Καθηγητής Διονύσιος Αλιπράντης, Purdue University
Δρ. Γεώργιος Δήμου, Niobium Microsystems, Inc.
Καθηγητής Χρήστος Κασάνδρας, Boston University
Δρ. Νικόλαος Μπουρής, Amazon
Η Επιτροπή θα συνδράμει στη στρατηγική ανάπτυξης του Τμήματος σε έρευνα, διδασκαλία, και νέες προσλήψεις. Εκτός των άλλων, η συνδρομή της Επιτροπής θα είναι σημαντική και στην ενίσχυση της σύνδεσης του προγράμματος σπουδών και των αποφοίτων με τη βιομηχανία στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή. Η διάρκεια θητείας της Επιτροπής είναι έως το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2023 (31/8/2023).
Συγκρότηση Ομάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης Τμήματος ΗΜΜΥ
Στην 1η Συνέλευση Τμήματος την 3-9-2021 συγκροτήθηκε η Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜΕΑ) του Τμήματος ΗΜΜΥ, δεδομένου ότι η ΟΜΕΑ είχε συγκροτηθεί το 2015 και ήταν ανενεργή τα τελευταία χρόνια. Η ΟΜΕΑ αποφασίστηκε να αποτελείται από τα παρακάτω μέλη.
Αναπληρωτής Καθηγητής Ευτύχιος Κουτρούλης
Καθηγητής Άγγελος Μπλέτσας
Αναπληρωτής Καθηγητής Βασίλειος Σαμολαδάς
Οι άμεσες κύριες αρμοδιότητες της ΟΜΕΑ ήταν η συμμετοχή στη διαδικασία Πιστοποίησης του Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας (ΕΣΔΠ) του Ιδρύματος από την ΕΘΑΑΕ και η προετοιμασία του φακέλου για την Πιστοποίηση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών.
Συγκρότηση Επιτροπής Εξωστρέφειας
Η Επιτροπή Εξωστρέφειας συγκροτήθηκε στην 18η Συνέλευση Τμήματος την 13-7-2022 για να αναλάβει την ιστοσελίδα και τα social media για τη σωστή προβολή της σχολής και αποτελείται από τα παρακάτω μέλη.
Γ. Καρυστινός, Κοσμήτορας
Αναπληρωτής Καθηγητής Δ. Αγγελάκης
Καθηγητής Δ. Δεληγιαννάκης
Σ. Αργυρόπουλος, μέλος ΕΔΙΠ
Σ. Καρασαββίδης, μέλος ΕΔΙΠ
Συγκρότηση Επιτροπής Erasmus
Η Επιτροπή Erasmus συγκροτήθηκε στην 18η Συνέλευση Τμήματος την 13-7-2022 με κύρια αρμοδιότητα την εισήγηση στη Συνέλευση οποιουδήποτε θέματος σχετικού με το πρόγραμμα Erasmus, όπως προτάσεις συνεργασίας, ισοτίμηση μαθημάτων, κλπ, και αποτελείται από τα παρακάτω μέλη.
Καθηγητής Γ. Καρυστινός, Κοσμήτορας
Αναπληρωτής Καθηγητής Γ. Χαλκιαδάκης, Εκπρόσωπος του Τμήματος ΗΜΜΥ στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ανταλλαγής
Αναπληρωτής Καθηγητής Φ. Κανέλλος, Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Τμήματος ΗΜΜΥ στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ανταλλαγής
Αναπληρωτής Καθηγητής Κ. Γυφτάκης, Μέλος
Καθηγητής Θ. Σπυρόπουλος, Μέλος