Το ΠΜΣ ΗΜΜΥ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) (Master of Science - MSc) σε μία από τις παρακάτω ειδικεύσεις (αναγραφόμενη στο δίπλωμα).
Ειδίκευση Α: Τηλεπικοινωνίες, Επεξεργασία Σήματος και Αυτόματος Έλεγχος (Telecommunications, Signal Processing and Automatic Control).
Ειδίκευση Β: Επιστήμη και Μηχανική των Υπολογιστών (Computer Science and Engineering).
Ειδίκευση Γ: Ηλεκτρονική, Ενέργεια και Κβαντικά Συστήματα (Electronics, Energy and Quantum Systems).
Η λίστα των μαθημάτων για όλες τις ειδικεύσεις είναι διαθέσιμη στη σελίδα Μαθήματα ανά ειδίκευση.
Για να αποφοιτήσουν, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές πρέπει να συγκεντρώσουν 90 πιστωτικές μονάδες, ως εξής.
Επιλογή 1: Τρία (3) μαθήματα (7 ECTS το καθένα) συν διατριβή (69 ECTS). Πρέπει να ληφθούν τουλάχιστο δύο (2) μαθήματα από την επιλεγμένη ειδίκευση.
Επιλογή 2: Επτά (7) μαθήματα (7 ECTS το καθένα) συν διατριβή (41 ECTS). Πρέπει να ληφθούν τουλάχιστο τέσσερα (4) μαθήματα από την επιλεγμένη ειδίκευση.
Το πρόγραμμα θεωρείται ολοκληρωμένο εάν ο φοιτητής πετύχει βαθμό τουλάχιστο έξι (6) στα δέκα (10) σε κάθε μάθημα και ο μέσος όρος βαθμολογίας σε όλα τα μαθήματα είναι τουλάχιστο επτάμισι (7,5).
Και για τις δύο επιλογές, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές αναμένεται να δημοσιεύσουν (ή να αναφέρουν ώριμα ερευνητικά αποτελέσματα που να μπορούν να δημοσιευτούν) σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια με κριτές. Για συγκεκριμένους υποψήφιους οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει 5ετές προπτυχιακό δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών, ενδέχεται να ζητηθεί η παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση μαθημάτων από το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών της Σχολής ΗΜΜΥ.
Πριν την αποφοίτηση, ο επιβλέπων της διπλωματικής εργασίας υποβάλλει μία σύντομη έκθεση, συνοψίζοντας τις συνεισφορές της διατριβής.
Η δημόσια παρουσίαση της διατριβής είναι υποχρεωτική.
Το πρόγραμμα ακολουθεί τις διατάξεις της ελληνικής εθνικής νομοθεσίας. Εάν το πτυχίο έχει χορηγηθεί από πανεπιστήμιο της αλλοδαπής, το πανεπιστήμιο αυτό πρέπει να περιλαμβάνεται στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ).