Σύντομη Περιγραφή: Το Εργαστήριο Πληροφορίας και Δικτύων είναι ένα από τα εργαστήρια του τομέα Τηλεπικοινωνιών στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Στο εργαστήριο συμμετέχουν τέσσερα μέλη ΔΕΠ, ένα μέλος ΕΕΔΙΠ, ένας υπάλληλος αορίστου χρόνου και μια συνεργαζόμενη ερευνήτρια. Τα μέλη του εργαστηρίου έχουν σταθερή και ουσιαστική παρουσία στα διεθνή επιστημονικά δρώμενα και έχουν τιμηθεί με τέσσερα βραβεία καλύτερης δημοσίευσης σε περιοδικά της ΙΕΕΕ, μεταξύ άλλων διακρίσεων.
Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου περιλαμβάνουν την έρευνα, την υποστήριξη μαθημάτων, την εκπαίδευση και μεταφορά τεχνολογίας στους τομείς των δικτύων υπολογιστών, μετάδοσης πληροφορίας, επεξεργασίας φωνής και φυσικής γλώσσας, συστημάτων διαλόγου και πολυτροπικών συστημάτων αλληλεπίδρασης. Το εργαστήριο είναι υπεύθυνο για την διδασκαλία τριών υποχρεωτικών και αρκετών προαιρετικών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων.
Το εργαστήριο έχει σημαντικούς υπολογιστικούς πόρους καθώς και εξοπλισμό για ηχογραφήσεις.
Εκπαίδευση και Έρευνα:
Έρευνα:
Το Εργαστήριο Πληροφορίας και Δικτύων έχει αναπτύξει έντονη ερευνητική δραστηριότητα με συμμετοχή σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων. Οι ερευνητικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται το εργαστήριο χωρίζονται σε δύο ομάδες: την ομάδα των δικτύων υπολογιστών και την ομάδα της επεξεργασίας φωνής και φυσικής γλώσσας:
Σχεδιασμός μοντελοποίηση και ανάλυση, απόδοσης δικτύων επικοινωνίας υπολογιστών. Ψηφιακά ασύρματα κινητά προσωπικά δίκτυα ενοποιημένων υπηρεσιών τρίτης γενιάς (UMTS). Τηλεπικοινωνιακά δίκτυα πολλαπλής πρόσβασης. Ευρυζωνικά δίκτυα υψηλής ταχύτητας, τοπικής και μητροπολιτικής εμβέλειας. Δίκτυα ATM. Κεντρικοποιημένα και κατανεμημένα συστημάτα διανομής πληροφορίας πολυμέσων. Μέθοδοι χρονο-προγραμματισμού για εξυπηρετητές πολυμέσων. Μέθοδοι χρονο-προγραμματισμού για ευρεία μετάδοση πληροφορίας δεδομένων σε ασύρματα δίκτυα.
Ανάλυση και Αναγνώριση Φωνής, Κατανόηση Φυσικής Γλώσσας, Κωδικοποίηση Φωνής, Σύνθεση Φωνής, Ακουστική και Γλωσσική Μοντελοποίηση, Εύρωστη Αναγνώριση Φωνής και Προσαρμογή, Τηλεφωνικές και Διαδικτυακές Εφαρμογές της Αναγνώρισης Φωνής και της Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας, Αυτόματη Μετάφραση, Πολυτροπικές Διεπαφές.
Εκπαίδευση:
Τομέας: Τηλεπικοινωνιών
Δ/ντής: Βασίλης Διγαλάκης - Καθηγητής
Μέλη ΔΕΠ
Εργαστηριακό Προσωπικό
Επικοινωνία
Τηλ.:+30 28210 37226